Biblioteksseminarium

Som en avslutning på året ordnade vi för andra gången ett biblioteksseminarium strax före jul. Inbjudna att lyssna var områdeschefer, sakkunniga från Utbildningskontoret, rektorer från grundskolan och bibliotekspedagoger.

Sju fokusbibliotekarier berättade om verksamhet från sin skola. Vi fick ta del av goda exempel där man arbetar metodiskt för att stärka läsutvecklingen och skapa läslust. En av bibliotekarierna hade provat läsambassadörens, Johan Unenges, idé ”Boka mig”, vilket betyder att eleverna får tre individuella boktips utifrån sina intressen.  Att få rätt bok i handen kan ju vara avgörande för lusten att läsa och verkligen bidra till att man kommer vidare. Det handlar om att bli fångad och hitta mening med läsningen.

Motivation är också viktigt när ett självständigt arbete ska utföras inom något ämne. Fokusbibliotekarierna arbetar ju även med informationssökning och källkritik.  En bibliotekarie gav oss några exempel på hur han fångar upp elevernas tankar och hjälper dem att formulera en frågeställning. Han försöker utgå från det som intresserar eleverna, skapar engagemang och väcker deras lust att söka ett svar på något som känns ”på riktigt”.

 

 

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Informationssökning, Läsfrämjande verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s