Skolbiblioteken i den högre utbildningen

var rubriken på ett heldagsseminarium på Södertörns högskola i tisdags som samlade deltagare från universitet, myndigheter, organisationer och kommuner. Vi alla som var plats var överens om att man måste prata mer om skolbibliotekens viktiga roll för elevernas lärande under utbildningarna till lärare och rektor. Södertörns högskola och Nacka gymnasium har ett givande samarbete och i Linköping har vi nu ökat våra kontakter med universitetet och både en bibliotekarie och jag har varit inbjudna som föreläsare under hösten.

Studenterna på biblioteks- och informationsvetenskapsprogrammet kan inte välja någon speciell inriktning mot skolbibliotek men kan förstås läsa valfria kurser inom området. För att sedan ”bli” skolbibliotekarie måste man få komma ut på en skola och arbeta där. Det är just det som traineerna som nu genomfört vårt program på tio veckor haft möjlighet att göra.

Under seminariet pratade jag om våra erfarenheter och vi kan konstatera att i stort sett allt fungerat över förväntan. Bibliotekarierna, som varit mentorer, har haft ett stort ansvar och gjort ett fantastiskt jobb. Traineerna har fullt ut fått vara delaktiga i vardagsverksamheten och även själva fått arbeta med klasser. Tre av fyra har valt att stanna i Linköping och kommer nu att börja jobba på varsin egen skola.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bemannade skolbibliotek, Kunskapsöverföring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s